OpenFrameworks 0071 ute

2012-05-31, 16:47 | Openframeworks, Programmering, Kod, Mjukvara,

Ändringar

0071 is the most recent release. It has a lot of new features, new interfaces, and probably some new bugs too. 0071 is not 100% compatible with older projects. Please see the changelog to get an overview of the differences between versions.

(Source: createdigitalmotion.com)


OF Syjunta

2009-10-19, 15:48 | Kod, Programmering, openframeworks, OF Syjunta,

Tack till Don Simon för tipset.

oF Syjunta är som en helt vanlig syjunta, fast vi kodar istället för att sy. Man träffas, hackar lite på sitt eget, pratar lite, utbyter ideer, tips och kod, dricker en kopp kaffe.

Grymt initiativ! Vill ha något liknande i Göteborg.


OpenFrameworks, C++ och nyttan med att pröva nya verktyg

2009-10-07, 15:25 | Blandat, Kod, Personligt, Programmering, openFrameworks, Processing,

För mina kreativa utlopp så använder jag gärna Processing. Anledningen är de många biblioteken och min kännedom om Java. Det är väldigt bra att ha hyffsat djup kunskap om verktyget man arbetar med för att kunna koncentrera sig på det kreativa istället för det tekniska.

C++ har jag aldrig satt mig in i. Anledningen var min dåvarande nörd-kärlek till C och dess “renhet” a la UNIX. När jag senare började läsa på universitetet så var det Java som användes vid utlärning av OOP. Efter det har det helt enkelt inte varit behövligt för mig att lära mig C++. Om man kan Java och C så känns det inte som det borde vara jobbigt alls att bara sätta sig ner och spruta ut C++kod. Jag tänker försöka mig på just det inom kort då openFrameworks äntligen släppt en publik pre-release.

Varför då besvära mig själv med nytt språk, med allt vad det innebär av syntaxförvirring och API-läsning? Min tro är att det vidgar mina vyer så att säga, låser upp en del spärrar som jag inte visste fanns eller bara ger mig nya idéer. Kan vara bra att bryta gamla mönster och få börja famla lite igen. Helst skall ju ens verktyg och miljö inte påverka det slutgiltiga verket, men tror det är svårt att undvika. Sedan skadar det inte att bekanta sig med ännu ett språk.

openFrameworks.


Jeremy Rotsztain: Action Painting (Masculine Expressionism)

2009-07-15, 13:33 | Jeremy Rotsztain, Konst, Jackson Pollock, OpenFrameworks, Action Painting,

A series of “action paintings” in the style of Jackson Pollock composed using data from action movies as material.

Filmklipp finns i länken.


Kreativ programmering

2008-07-15, 14:25 | Kod, Teknologi, Programmering, Processing, NodeBox, Context Free Art, OpenFrameworks,

Egentligen är det kanske en något löjlig titel på detta inlägget då jag tycker i princip all programmering är kreativt. Men vad jag menar är alltså programmering utav bilder, animationer, ljud och dylikt. Något som ligger mig varmt om hjärtat. Flash är det absolut vanligaste alternativet men också det mest begränsade. För den som vill kika på mer kraftfulla lösningar så följer här en del tips:

  • Processing: Nämns flitigt här på Förvillelser. Mestadels för att det är komplett, multi-plattform, gratis, öppen källkod, har en massa extra bibliotek, bra dokumentation och en stor skara trogna användare. Java, opengl, applets, musik/ljud-libs, webcamlibs, guilibs.
  • NodeBox: Finns endats för Mac OS X, men är gratis. Använder python som språk och grafiken är vektorbaserad. Detta gör NodeBox till ett utmärkt verktyg för att skapa tryck eller upplösningsoberoende (statiska) verk.
  • Context Free Art: Även CFA är gratis och multi-plattform. Skillnaden mot Processing och NodeBox är dock stor då CFA är mycket smalare och specialinriktat. Bilder genereras utifrån (ofta enkla) grammatiska regler. Fraktalliknande bilder är resultatet.
  • OpenFrameworks: För den som gillar sitt C++ så är OF det som gäller, iaf om ett tag då de ännu inte släppt sin första (publika) version. Upplägget verkar vara snarlikt Processing.